Plánování kuchyně

V prakticky navržené kuchyni musí být vše po ruce. Proto je dobré dodržovat pár zásad, jak naplánovat kuchyň. Podle firmy Blum je rozumné rozdělit kuchyň na jednotlivé zóny, které by měly na sebe navazovat. V takto navržené kuchyni se pak zbytečně nenaběháte. 

ZÁSOBY

V zóně zásoby jsou uloženy potraviny. V levé části potraviny trvanlivé, uložené v potravinové skříni a v pravé části potraviny s omezenou trvanlivostí, které ukládáme do lednice.

UKLÁDÁNÍ

Zde jsou uloženy předměty jako nádobí, jídelní příbory, dózy s otevřenými baleními potravin, univerzální kráječe, apod. Tato zóna by měla být blízko myčky nádobí, aby vyndavání nádobí a příborů z myčky bylo pohodlné.

MYTÍ

Zde je umístěna myčka nádobí a vedle dřez. Pod ním je místo pro třídění odpadu a pomůcky pro čištění, mytí, čisticí prostředky atd.

PŘÍPRAVA

Zde je hlavní pracovní plocha v kuchyni, která by měla být dostačně prostorná pro pohodlnou přípravu jídla. Zde umístěné zásuvky mají uložit předměty jako pracovní příbory, prkénka, pracovní pomůcky, misky, kořenky, ocet/olej atd.

Vaření/pečení

V této zóně je ideální uskladnit pracovní příbory na vaření, hrnce, pánve a pokličky, pomůcky na pečení atd. Nezapomeňte na plochu pro odkládání horkých věcí, vyndaných z trouby.